Zana Muhsen, Andrew Crofts: MYYTY!
Orjaksi, vangiksi, vaimoksi Jemeniin

 

“Englannissa kasvaneet 15-vuotias Zana Muhsen ja hänen nuorempi sisarensa Nadia iloitsevat kuulleessaan, että pääsevät lomalle Jemenin arabitasavaltaan isänsä sukulaisia tapaamaan.”

Matka on ansa eikä kyseessä ole loma, vaan sisarusten isä on myynyt tyttärensä vaimoiksi Jemeniin. Kirja kertoo Zanan näkökulmasta, millaista on elämä Jemenissä ja arabimiehen vaimona. Zana ei koskaan lakannut toivomasta, että pääsisi takaisin kotiinsa, Englantiin.

Kirjassa kuvataan hyvin sukujen ja perheiden välistä hierarkiaa ja tapoja. Vaikka Zanan kokemukset ovat järkyttäviä, niin kirjassa ei ole lähdetty mässäilemään niillä, vaan asiat kerrotaan niin kuin Zana ne on kokenut. Kirjan on kirjoittanut Zanan pyynnöstä haamukirjoittaja Andrew Crofts ja se on toteutettu minä-muodossa. Se tekeekin kirjasta henkilökohtaisemman.

Zana pääsi lopulta vuosien taistelun jälkeen pois Jemenistä. Hänen sisarensa Nadia kuitenkin jäi Jemeniin ja on todennäköisesti siellä vieläkin. Yritin googlettaa tietoja Nadian kuulumisista nykyään, mutten löytänyt.

Nadia olisi kenties päässyt pois, jos olisi suostunut jättämään lapsensa Jemeniin. Uskon, että hän halusi päästä takaisin Englantiin, mutta luulen että hän jäi, koska ei saanut lapsia mukaansa. Lisäksi Nadia on ilmeisesti pakotettu antamaan myönteisiä lausuntoja elämästään Jemenissä ja ”halustaan” jäädä sinne.

Sisarusten äiti Miriam Ali kirjoitti aiheesta kirjan, jossa hän kertoo tapauksesta omasta näkökulmastaan – siitä, miten hän toimi Englannissa saadakseen tyttärensä vapaiksi. Kirjan on nimi on Lasteni tähden. En ole lukenut sitä vielä, mutta tuolla se hyllyssä odottelee.

Zana Muhsen Wikipediassa.