André Brink: Kovan valon maa
1429055.jpg


Estienne Barbier on varsinainen jukuripää ja naistenmies. Hänestä piirtyy kuva myös vahvan periaatteen miehenä, joka tosin ei itse noudata periaatteittaan, vaikka toisilta sitä odottaakin.

Barbier on myös armoton tarinankertoja ja totuudenvääristelijä. Silti häntä ei oikein voi ryhtyä vihaamaan. Toisaalta hän suomii itseään rankasti tekemisistään vääryyksistä, ei voi niitä selittää itselleen suotuisiksi ja tämän sekasotkun keskellä hän yrittää elää niin kuin parhaaksi katsoo – mutta silti itsepäisyytensä takia ajautuu "kriisistä kriisiin".

Minulta kesti noin kuusikymmentä sivua päästä tarinaan kunnolla sisään, ymmärtää kirjailijan tapa kirjoittaa ja kulkea ajassa. Kirjan kertoja on itse Barbier, joka ikään kuin kirjoittaa kirjettä naiselle, jonka tunteminen ja auttaminen suuresti vaikutti (vaikuttaa) hänen elämäänsä.

En ole lukenut vielä koko kirjaa, joten en tiedä tapaavatko he enää koskaan. En tosin aio sitä paljastaakaan täällä kirjan luettuani, sillä se pilaisi mielestäni osan kirjan lukunautinnosta.

Muuten, kirjan alkuperäinen nimi On the Contrary kuvastaa paremmin kirjaa (ja erityisesti Barbierin luonnetta) kokonaisuutena.


Loppukommentti: Kirjasta jäi jotenkin tyhjä olo. Missään tapauksessa se ei ollut huono, vaikka ajoittain sen lukeminen ja erityisesti juonessa mukana pysyminen vaati keskittymistä. Kirjassa on runsaasti mustaa huumoria, Barbier on mielenkiintoinen persoona.


Kovan valon maa sijoittuu – yllättäen – Etelä-Afrikkaan, johon Brink monen muunkin kirjansa sijoittaa. Peräti kaikki jollakin lailla? Brinkin kunniaksi täytyy mainita, että häneen ei sovellu sanonta "olet lukenut yhden, olet lukenut kaikki". Tämä on tosin vasta neljäs kirja, jota Brinkiltä luen, mutta muutama odottaa vielä hyllyssä. Kaikki ovat erilaisia, yllätyksiä!


Aiemmat arvostelut mainoskatkossa:

Hiljaisuuden tuolla puolen


Tuokio tuulessa

 

Olen lukenut myös Pirunlaakson. En pitänyt siitä, mutta ennemmin sen luki kuin turpaansa otti. Mielipiteitä Brinkistä ja saa ehdottaa, mikä hänen kirjoistaan kannattaisi seuraavaksi lukea!