Colin McAdam: Jotain suurta

163693.jpg

Jotain suurta on kertomus kaupungista ja kahdesta miehestä sen kehityksen takana.

Jerry McGuinty on muurari, joka kypsyy köyhyyteen ja hutaisten tehtyihin seiniin, etenee hartiapankkirakentajasta urakoitsijaksi ja alkaa tuottaa taloja nopeasti kasvavan Ottawan kaupungin liepeille.

Simon Struthers syntyy hopealusikka suussa. Hän on varakkaan perheen poika, eikä oman vihreän oksan löytäminen tuota vaikeuksia. Simon sijoittuu kaupungin rakennusvirastoon valvomaan kaavoitusta - jos kohta iso osa virka-ajasta kuluukin naispuolisia työtovereita vahdatessa.

Miesten intressit ovat siis jo luonnostaan vastakkaiset eikä yhteentörmäyksiä voida välttää.


Colin McAdamin teos Jotain suurta oli jokseenkin hämmentävä. Pidin kirjasta, se onnistui maalaamaan hyvin kuvaukset päähenkilöistä (etenkin McGuintin pariskunnasta), mutta petyin kirjan loppuun.

Ihan kuin kirjailija olisi saanut tietyn sivumäärän täyteen ja hänelle tuli kiire saada kirja päätökseen äkkiä. Tapahtumat saatiinkin kyllä päätökseen, mutta noin syvällisten henkilökuvien luominen olisi ansainnut mielestäni myös syvällisemmän käsittelyn henkilöiden tunteille ja ajatuksille.

Odotin koko kirjan ajan pääsyä etenkin Kathleenin pään sisälle, mutta turhaa oli odotus. Myöskään varsinaista pääsyä kenenkään muunkaan päähän ei ollut ja se oli sääli, sillä kirjan tyyli olisi sen mahdollistanut – ja jopa ehdottomasti vaatinut -, jos kirjoittaja vain niin olisi halunnut.

Kirjan takakansiteksti muuten oli suolesta. Käväisi jo mielessä, ettei sen kirjoittaja ole lukenut edes itse romaania, vaan ainoastaan jonkun esittelyn kys. kirjasta.