Olen aiemmin lukenut vain yhden John Irwinin kirjan, Neljäs käsi. Neljännestä kädestä jäi jokseenkin kammo Irwiniä kohtaan, vaikka häntä paljon kehutaankin. Tuiman suosituksesta päätin kokeilla erästä toista Irwinin kirjaa, Garpin maailmaa.

 

 1759930.jpg

 

Mitä tästä kirjasta osaisi sanoa?! Garpin maailmaa pesee mennen tullen Neljännen käden ja antaa Irwinistä paremman kuvan. Hän todellakin on hitonmoinen tarinaniskijä, jonka mielikuvitus lentää ihan omassa luokassaan.


Ote kirjan takakannesta:

Garpin maailma kertoo Jenny Fieldsistä, perhetytöstä joka erehdyksessä päätyy radikaaliksi feministijohtajaksi, ja hänen aviottomasta pojastaan T.S.Garpista, josta tulee kuuluisa kirjailija.

Heidän ympärilleen ryhmittyy kirjava joukko omalaatuisia ihmisiä: yliopiston opettajia ja lemmenkipeitä lähiörouvia, painijoita ja radikaaleja, kustantajia ja poliittisia salamurhaajia.


Tämä sinänsä kertoo paljon kirjasta, mutta se on vielä enemmän. Kirja on mielikuvituksellinen tykitys tapahtumia ja tunteita, mielenkiintoisia käänteitä ja itsensä etsimistä.

Nimensä mukaisesti kirja kertoo lähinnä Garpin ja hänen läheistensä elämästä. Pääpiste on kuitenkin ehdottomasti itse Garp. Kirja voisikin olla Garpin elämäkerta, jos sitä pitäisi jotenkin kuvailla.

Ainoa miinus, jos sellaisen haluaa antaa, tulee ajoittaisesta rönsyilystä etenkin kirjan alussa. Välillä hypätään tapahtumasta toiseen sellaista vauhtia, että minun oli vaikea pysyä perässä. Se voi tosin johtua siitäkin, että minulle tuli ajoittain pitkähköjä pausseja lukemiseen.

Se taas ei johtunut itse kirjasta, vaan ajanpuutteesta. Garpin maailma on minustasellainen kirja, että se pitäisi hotkia vauhdilla. Muuten sen käänteet tuppaavat unohtumaan. Pidin kirjasta valtavasti, kannatti lukea. Ja aion lukea muitakin Irwinin kirjoja.

Oikeastaan minun piti lukea ensin Kaikki isäni hotellit, mutten löytänytkään sitä. Minulla on se kirja, mutta toistaiseksi se on kadonnut tänne ”kirjamereen”. Pitää jatkaa etsintöjä.