Frida Kahlo

 

349586.jpg

 

Tutustuin Firdan tarinaan vuonna 1997, kun hänen näyttelynsä oli Suomessa. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Rakkautta hänen töitänsä kohtaan, rakkautta hänen kohtaloaan kohtaan.

 

 

Tuolloin lainasin kirjastosta Hayden Herreran kirjoittaman Fridan elämäkerran. Kirja oli upea ja kertoi muistaakseni hyvin objektiivisesti tämän kovia kokeneen taiteilijan tarinan. Kirja on aivan toista luokkaa kuin nämä nykyajan muistelmat ja "elämäkerrat", jotka kirjoitetaan jo kohteen eläessä ja ne kirjoittaa joku kohteen luottotoimittaja, jotta henkilökuvasta saataisiin mahdollisimman siloinen ja kohdettaan imarteleva.

 

349575.jpg

 

Mielestäni Kahlon taide avautuu aivan eri tavalla, jos tuntee taiteilijan taustan ja tarinan. Mikään edellytys se ei tietenkään ole. Toisaalta itsekin näin ensin Fridan maalauksia ja sitten vasta tutustuin hänen elämäntarinaansa. Maalaukset tukevat Kahlon matkan kulkua. Maalauksissa on nerokkaita yksityiskohtia ja osa maalauksista on, sanoisinko, kohtalaisen karkeita – mutta siitä minä pidän. En pidä pumpuliin käärityistä puolitotuuksista.

 

349395.jpg 

 

Kahlon elämässä tapahtuu järkyttävä käänne, kun hän joutuu auto-onnettomuuteen. Bussi, jonka kyydissä hän matkustaa, joutuu kolariin. Kolarissa tanko lävistää Kahlon vartalon lantion tienoilta. Lienee selvää, että tuollainen vakava onnettomuus – jolla on hyvinkin pitkäkestoiset seuraukset – muuttaa ihmistä. Mutta Kahlo on vahva, Kahlo on sitkeä. Jokin hänessä haluaa elää, vaikka ei haluaisi.

 

Hayden Herreran kirjaa on turha saalistaa suomenkielisenä (paitsi kirjastosta), sillä painos on loppunut jo aikoja sitten. Avauduin aiheesta joskus aikoja sitten Viiden teessä. Herreran kirjan löytää kuitenkin helposti vaikka englanninkielisenä mm. täältä. Mainostetaan nyt vähän myös tuota AdLibristä. Sieltä saa kirjat yleensä nopeasti ja postikulut ovat hyvin edulliset. 

 

Katso tästä kuvasarja Kahlon maalauksista ihanan musiikin <3 saattelemana, itkupilli!

 

 

*

 

 

349608.jpg

 

Ylhäällä olevien kuvien huono laatu johtuu siitä, että napsaisin pikaisesti ne suoraan kirjasta The Painter and her work. Suosittelen sitäkin teosta. Siinä on paljon upeita kuvia ja tulkintoja Kahlon töistä.