Petra Hammesfahr: Syysuhri

 

 1666792.jpg

Tämä on toinen Hammesfahrin kirja, jonka luin. Aiemmin olen lukenut Pahantekijän, jonka ansiosta sitten kiinnostuin enemmänkin Petran kirjoista.

Syysuhrissa on samantyyppinen kirjallinen rakenne kuin Pahantekijässäkin: Asioita tarkastellaan eri ihmisten näkökulmista, mutta lukijalle ei paljasteta kaikkea. Itse asiassa lukija pidetään pimennossa ihan viime sivuille asti, mikä on toisaalta hyvä asia.

Toisaalta useiden kappaleiden päätteeksi ”luvataan” paljon, mutta koska tällaisia enteileviä lupauksia (esim. se oli viimeinen kerta, kun hän avasi oven jne.) on aika paljon, ne hukkuvat massaan. Nuo ”lupaukset” onnistuivat kutkuttamaan mieltä ja koukuttivat kirjaan tehokkaasti, vaikka minusta se ”palkinto” kyllä jäi useissa tapauksissa saamatta.

Kirjan juoni pähkinänkuoressa:

Karen raiskataan nuorena ja sen seurauksena hän tulee raskaaksi. Karenin ollessa itsekin nuori, ottaa hänen äitinsä lapsen hoiviinsa ja kasvattaa hänet kuin omansa – ei siis kuin tyttärenlapsensa. Karenin menneisyyttä varjostaa lisäksi auto-onnettomuus ja hämärät muistikuvat sen syistä.

Karenin menneisyys on avainasemassa poliisin yrittäessä selvittää kymmenisen vuotta säännöllisesti joka toinen vuosi tappavaa sarjamurhaajaa. Ihmissuhteet ovat mutkikkaita ja lukija saakin vaihtaa epäilyään pariin otteeseen. Itse jouduin tarkistamaan useita kertoja epäiltyni ja sama veivaus jatkui kirjan loppuun asti.

Minusta tämä (Syysuhri) oli vielä parempi kuin Pahantekijä. Hammesfahr kirjoittaa melko tiiviisti, mutta ei sorru selostukseen.


Kirjan takakansi:

Joka toinen vuosi syyskuun neljäntenätoista päivänä nuori nainen katoaa. Vain syyskuulta vuonna 1990 kadonneesta ei ole poliisin tiedostoissa merkintää – mutta se oli päivä, jolloin Karenin elämä nyrjähti.

Ensimmäisen kerran Karenin elämä meni raiteiltaan 15-vuotiaana, kun hänet raiskattiin puistikossa. Myöhemmin koko perhe teeskenteli, että syntynyt pikku Jasmin oli Karenin sisar, suloinen iltatähti.

Kahden vuoden päästä neljästoista syyskuuta 1990 Karen joutuu auto-onnettomuuteen ja vanha mies kuolee. ”16-vuotiaana äidiksi ja 18-vuotiaana murhaajaksi. Pahempaa ei voisi enää seurata”, hänen äitinsä ajattelee.
Vain poliisi nimeltä Thomas Scheib uskoo, että Kölnin liepeillä riehuu sarjamurhaaja, joka valitsee uhrinsa kahden vuoden välein.