702939.jpg

”The classic true story of a woman possessed by sixteen personalities”

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Kirjan mainoslause lyhykäisyydessään oikeastaan kertoo oleellisen kirjan sisällöstä: Sybil käsittelee sivupersoonahäiriöstä kärsivää naista.

 

Kirja kertoo Sybilin – ja hänen sivupersooniensa – tarinan. Miksi Sybilille kehittyi sivupersoonia, mikä oli niiden tehtävä ja miten ne olivat sidoksissa toisiinsa? Miten sivupersoonat vaikuttavat arkiseen elämään? MM. näihin kysymyksiin – ja moniin muihinkin - saa kirjassa vastauksen.

 

Kirjassa valotetaan Sybilin lapsuutta sekä kuvataan hänen käyntejä psykiatrilla. Keskustelut psykiatrin kanssa valottavat hyvin sivupersoonien suhdetta itse Sybiliin sekä toisiinsa. Psykiatrista tuleekin Sybilin hyvä ystävä ja tärkeä vaikuttaja taisteltaessa eheästä elämästä.

 

Jos ihmisen psyyke (ja etenkin sen häiriöt) kiinnostaa sinua, Sybil on hyvä valinta. Kirja ei ole teoreettinen kuvaus, vaan se on kirjoitettu tarinan muotoon. Lähtökohtana tuntuu olevan, että sivupersoonahäiriön on laukaissut ankara ja suljettu lapsuus sekä sen julmat, perusteettomat tapahtumat. Sybil tarvitsi sivupersoonia pysyäkseen kasassa.

 

Sybilin oikea nimi oli muuten Shirley Ardell Mason. Hän syntyi vuonna 1923 ja kuoli 1998. Lisää tietoa täältä.

 

 

Sivupersoonahäiriöstä kertoo myös Truddi Chasen kirja When rabbit howls. En ole kirjaa vielä lukenut, vaikka olenkin sen käsiini saanut. Näitä kirjoja ei muuten taida suomenkielisenä saada, mutta esimerkiksi AdLibriksestä ne saa englanninkielisenä ihan kohtuuhinnalla.

 

AdLibris on luotettava kirjantoimittaja. Postikulutkin ovat edulliset: aina 2,90 euroa per lähetys riippumatta siitä, kuinka paljon tilaa kerralla. Suosittelen!