Jännityksen ystäville suosittelen Sahaa. Sahoja on kaksi, I ja II. Suosittelen katsomaan ne järjestyksessä, vaikkei sillä toisaalta ole suurtakaan merkitystä. Ehkä suosittelen kronologiaa vain siksi, että olen itse kontrollifriikki - tai sitten en.

Sahassa ei tarvitse huolehtia haamuista tai muista kummituksista. Jännite saadaan aikaiseksi erilaisilla kidutusjärjestelmillä. Parhaassa tapauksessa elokuvan henkilö "saa" ihan itse vielä vaikuttaa siihen, mihin sormensa tunkee ja mitä tekee. Verta roiskuu ja ruumiinosia irtoilee. Itse pystyin katsomaan yökkimättä tai silmiä sulkematta molemmat elokuvat. Mielestäni verellä mässäily ei mene liian pitkälle.

Juoni - ylläripylläri - perustuu pitkälti valikoitujen ja samaan tilaan suljettujen ihmisten yritykseen pelastautua. Mitään kovin syvällistä syytä heidän valinnalleen ja kidutukseen on turha hakea, vaikka tiettyjä yhteisiä tekijöitä löytyykin. Painopiste tosiaan on selviytymisessä.

Saha on erilainen kuin monet muut kauhuleffat. En tosin katso kovin paljon elokuvia, mutta nykyään on vaikea löytää mitään kunnon kauhua. Jotenkin tuppaavat olemaan kliseisiä, jo puhki kuluneita teemoiltaan, tai sitten olen nähnyt vääriä leffoja. Sahaa en tosin pitäisi kauhuna, vaan lähinnä jännityksenä.

163701.jpg