Tutustuin Myrkkypuun siemeneen sattumalta Katapultin blogissa. Arvio oli niin inspiroiva, että oli ihan pakko hankkia kirja. Ainakin AdLibriksestä kirjaa saa pokkarina. Kirja tulikin vauhdilla niin kuin AdLibriksellä on tapana toimittaa tilaukset nopeasti.

Barbara Kingsolver: Myrkkypuun siemen

860579.jpg

 

Kirja kertoo lähetyssaarnaajaperheestä, joka lähtee Kongoon vuonna 1959. Kirjan sanotaan olevan äidin ja neljän tyttären eeppinen selviytymistarina Kongossa. Perheenpää, lähetyssaarnaaja Nathan Price, vaikuttaa varsin kovalta mieheltä. En tosin vielä tee mitään suurempia päätelmiä, koska kirjaa on takana vasta noin 70 sivua.

Kongoon asti on kuitenkin jo päästy ja tässä on jonkin verran saanut tutustua koko perheeseen ja tietenkin heidän asuinalueeseensa ja sen tapoihin. Tarinaa kerrotaan tyttärien näkökulmasta. Tähän mennessä kirja vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Odotukset ovat korkealla.

Väliaikakommentti 1.9.

Tämä on niitä kirjoja, jotka "paranevat vanhetessaan". Tunnustan, että lukuinnostuksestani huolimatta kirjan lähtökohta pelotti nimenomaan tuon uskonnollisen kehyksen takia. Siitä ei kuitenkaan kannata tehdä ongelmaa, vaikka uskonto tavallaan onkin se perimmäinen syy, joka sysäsi tämän kirjan tapahtumat liikkeelle. Kirjassa ei näet kuitenkaan ryhdytä jeesustelemaan.

On vaikea kirjoittaa paljastamatta juonta, joten tyydyn pintapuoliseen arvosteluun. Olen nyt edennyt puoleen väliin ja Kongo, sen asukkaat ja tilanne on tullut tutummaksi. Kirjailija maalaa tekstinsä niin elävästi, että lukijan on helppo päästä Kongon tunnelmiin. Se on ehdottomasti tärkeä asia kirjaa lukiessa. Kirjaa on vaikea laskea käsistään. Niin suuresti se vie mennessään!

Loppukommnetti 6.9.

Sanoisin, ettei kirja ole vain neljän tyttären eeppinen selviytymistarina. Se on huomattavan paljon enemmän. Vaikka tarina on sepitteellinen, kirja tarjoilee aimo annoksen Kongon/Zairen historiaa uskottavasti. Kingsolver on tehnyt taustatyönsä huolella. En ihmettele ollenkaan, että kirjan kirjoittaminen vei kolmekymmentä vuotta.

Tämä on eräs niistä kirjoista, jonka jälkeen koen olevani viisaampi. Tiedän jo nyt lukevani tämän joskus uudelleen. Suosittelen sinullekin!